Ouderen uitstroom en verzuim zorgt voor extra werkdruk

De vergrijzing en het tekort aan zorgprofessionals zullen de komende jaren toenemen, volgens recente prognoses.

De zorgen over de vergrijzing en het tekort aan zorgmedewerkers zijn al langer aanwezig. De nieuwe voorspellingen zijn echter nog zorgwekkender voor de ouderenzorg.

Volgens het CBS zal in 2040 een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder zijn. Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) meldde in een Kamerbrief dat er in 2034 een tekort van 266.000 zorgprofessionals zal zijn. Volgend jaar wordt een tekort van 66.400 verwacht.

Belangenverenigingen vinden dat het kabinet en minister Agema te weinig doen om deze problemen aan te pakken. Ze zijn boos over de geplande bezuinigingen in de zorg.

Ook zorgorganisaties zijn ontevreden. Vijf zorgorganisaties stapten uit gesprekken met het kabinet over aanvullende plannen voor het Integraal Zorgakkoord vanwege extra bezuinigingen op de scholing van zorgpersoneel.

De zorgpartijen noemen de extra bezuinigingen een "onuitvoerbare opdracht" en de Tweede Kamer heeft aangegeven opnieuw naar deze plannen te kijken.

Uitstroom en ziekteverzuim nemen toe

Het personeelstekort zorgt nu al voor problemen en creëren schrijnende situaties door de krappe roosters.

Voorbeelden zijn er tijdens een nachtdienst in een verzorgingstehuis waar voor negentig mensen slechts twee medewerkers zijn ingeroosterd. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat er maar één medewerker is.

Door de hoge werkdruk is het ziekteverzuim sterk gestegen. De VVT heeft het hoogste verzuim in de branche: ongeveer 9 procent. Wij spreken regelmatig zorgmedewerkers die "op hun tenen te lopen" en "op omvallen staan". Het wordt steeds moeilijker om zorgverleners in de zorg te houden.

Daarnaast neemt de uitstroom van jonge zorgverleners die net twee jaar werken toe, wat zorgwekkend is. Het wordt steeds moeilijker om het personeelsbestand op peil te houden.

Zzp'ers zijn nodig

Onder andere is meer geld een belangrijke oplossing. Dit moet gaan naar hogere lonen en investeringen in onder meer het onderwijs. Om hogere lonen te bekostigen is zeker 1,3 miljard euro nodig.

Ook staan de lonen al jaren niet in verhouding tot de werkdruk bij verzorgers, vooral voor beginners van mbo-niveau 2 en 3. Jonge medewerkers vergelijken hun inkomen met dat van winkelmedewerkers, waar ze soms evenveel of zelfs meer verdienen zonder de hoge werkdruk.

Ook moeten de opleidingen aantrekkelijker worden, maar daar helpen de geplande bezuinigingen van 400 miljoen euro op het onderwijs niet mee.
Ook de nieuwe wetgeving "de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties" is een extra druk op de zorgorganisaties die het personeelstekort alleen maar heviger maken.

Technologie kan bijdragen tot werkverlichting

Zorgtechnologie van CureConnect kan aanzienlijk bijdragen aan de verlichting van werkzaamheden in de zorgsector. Door gebruik te maken van geavanceerde AI en automatisering, kan administratieve tijd worden verminderd, waardoor zorgprofessionals meer tijd hebben voor directe patiëntenzorg. Technologieën zoals slimme medicijndispensers en hulpmiddelen voor dagelijkse activiteiten kunnen ouderen helpen langer zelfstandig te blijven, wat de druk op thuiszorgmedewerkers vermindert. Daarnaast kunnen digitale platforms voor communicatie en coördinatie de samenwerking tussen zorgverleners verbeteren, wat leidt tot efficiëntere zorgprocessen. Door deze innovaties kunnen zorgprofessionals zich richten op de kern van hun werk: het bieden van de beste zorg aan patiënten.

Technologische ontwikkelingen kunnen ouderen helpen langer zelfstandig te blijven en het werk van de thuiszorgmedewerkers verlichten. Er zijn apparaten die medicijnen op gezette tijden geven of helpen met het aantrekken van steunkousen. Dit ontlast de thuiszorg, die nu elke ochtend en avond langs moet komen voor steunkousen.

Het belangrijkste is communicatie en vertrouwen

Er zijn ook risico's bij langere zelfstandigheid van ouderen. Ze worden kwetsbaarder en het risico op valpartijen neemt toe. Een gebroken heup kan voor ouderen het begin van het einde zijn.
Op de SEH (Spoed Eisende Hulp) zien ze valpartijen als voornaamste reden waarom ouderen binnenkomen.

Meer mantelzorg is nodig en zal er zeker komen, stellen de belangenverenigingen. Het aantal mantelzorgers neemt echter minder snel toe dan de vergrijzing. Zorgprofessionals uit het buitenland zien ze niet als oplossing vanwege culturele verschillen en taalbarrières. Het belangrijkste is communicatie en vertrouwen binnen zorgorganisaties en het luisteren naar het personeel en meedenken in oplossingen. CureConnect kan hierbij ondersteunen met o.a. Functioneel Beheer.

Het ministerie van VWS zegt ook geen volledige oplossing te hebben. "Het is niet realistisch om te veronderstellen dat het personeelstekort binnen zorg en welzijn (binnen afzienbare tijd) volledig kan worden opgelost."

Meer weten of opzoek naar een oplossing, neem contact met ons op!


Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Aanmelden
Copyright © CureConnect 2025
Hosting & Design ICTimmers BV.
menu